Minare Ses Sistemi
Minare Ses Sistemleri
Ezan sesini en güzel şekilde insanlara ulaştırmak için yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi vermek isterim.


Bilindiği üzere minareye takılan ve her yönü kuşatacak 4 adet horn hoparlör takılır, bunların amacı sesi uzaklara ulaştırmaktır,
Ses daha uzağa gitsin diye volüm açılır ve ses uzaklara ulaşırken camiye yakın mesafelerde rahatsızlık veren ses kalitesi ve gürültü kirliliğine sebep olmakta, bu durum ise insanlar tarafından hiç hoş karşılanmamaktadır.

Bu standart sistemden, profesyonel sisteme nasıl dönüş yapılmalı ve nelere dikkat edilmesi gerektir.
Bu araştırmaları raporlar halinde sizlerle paylaşmak isterim…
Öncelik ile caminin konumu herşeyden önemlidir,konum bize ortamın gürültü değeriyle eşdeğerdir..
1- Cami köyde olabilir,mahalle arası olabilir,otoyol kenarı olabilir…
2- Minare binala yakın ve binaların boyundan kısa olabilir
Binalardan yüksek ve ilçenin tek camisi ,sesin 5 km alana ulaşması gerekebilir
veya çift şerefe çift minare ,tek şerefe tek minare, gibi.
Konumun önemini kısaca böyle sıralayabiliriz, bu konumlara göre cihazların güç ileri hoparlörlerin dB değerleri frekans aralıkları farklılık göstermesi kaçınılmaz olmaktadır..
Şayet konum özelliği olarak birbirlerine zıt iki caminin ses cihazları aynı özellikte ve güçte olursa ,burada bir sorun var demektir…
Yani tek şeritli virajlı bir yol füşünün birde uç şeritli düz bir yol.bu yollarda nasıl hızımızı vr kullanacağımız aracın özellikleri farklı olması gerektiği gibi….
Bizim cami şehrin ortasında büyükçe bir cami iki şerefesi var minare boyları 30-40 m arası ve en üst şerefeden 5 km bir alana sesi ulaştırırken yakın bölgeyi de rahatsız etmek istemiyoruz,
Buna göre bir ses sistemi projelendirelim…
En üst şerefeye daha kuvvetli dB değeri yüksek frekans aralığı daha dar bir unut kullanırken, alt şerefeye daha geniş frekanslı vatı daha düşük unut kullana biliriz.kubbe üstlerine ses yoğunluğu ve ses kalitesini üst sınırlara ulaştıran Bas hoparlör koyarak yakındaki ses kalitesini kontrol altına almış oluruz ki Ezan sesini camiye yakın bölge ile en uzak bölgede aynı kalitede ulaşmasını sağlamış oluruz,
Bas hoparlör son zamanlarda bir çok projede kullanılarak ses kalitesinin maksimum seviyede olmasını hedef almaktadır…



Minarede ki horn hoparlörler ses kalitesini daha net anlaşılır olması için polyester kazan kullanılmaktadır.




Minare yüksek ve sesi çok uzaklara yollamak istiyorsak kullanılan unut güçlü olması şartı aranır.




Bu hoparlör güçlerini karşılığında Power Lee seçilip uygulamaya alınır.
Fakat kesinlikle mikser kullanılmalı miksere bağlı kaliteli bir kulaklık veya yanı başımızda monitör hoparlör kesinlikle olmalıdır.


Dijital mikser kullanmak en mantıklısı. Sese istediğimiz kadar yüklenelim belirlenmiş dB üzerine çıkmak imkansız. Yani müezzinin birinin sesi çok kuvvetli diğerinin sesi az olabilir, bu cihaz ile her ikisininkide aynı seviyede çıkabilir.



Ortalama ses dB değeri 80 dB olarak sınırlansa da unutulmamalıdır ki,
70 dB lik kötü bir ses 95 dB lik kaliteli ses ten daha kötü sonuç elde edilenebilinir.


Seçilecek mikrofon, okuyucunun ses gücüne ve hoparlörün özelliğine göre farklılık doğuracağından, bazen çok kalitesiz mikrofonlar marka mikrofonlardan daha etkili olduğu bilinmektedir.



Baas hoparlörler 200W kâğıt hoparlör ve 50W tivitirden oluşmaktadır. Sıkıştırılmış horndan çok kaliteli ve etkili bir sunun icra etmektedir

Kabe de de uygulanan Baas hoparlör Türkiye’de de bir çok cami için Erbim elektronik tarafından projelendirilmiş ve uygulamaya alınmıştır, son zamanlarda İstanbul Büyükşehir belediyesi bin selahattin camilere uygulayarak daha etkin bir ses kalitesini hedef almışlardır….